Kookboeken, vuur en verse ingrediënten zijn voor mij als klei.
Om daarmee de lekkerste gerechten te boetseren. Ik hou van buiten zijn, de frisse lucht, de prachtige kleuren, de geluiden en met een beetje het geluk een eekhoorntje dat oversteekt. Op een mooie avond steek ik het liefst een vuurpotje aan om bij de vlammen in gedachten te verdwalen. Even alle beslommeringen laten varen. Gewoon bezig zijn met het volgende houtje op maat maken en luisteren naar het geknisper van het hout. Soms met een lekker speciaal biertje erbij, want lekker eten en drinken maakt het voor mij compleet.
Al deze elementen voeg ik samen in het koken. Dit heb ik altijd al graag gedaan. Als ik gasten uitnodig voor het eten, dan doe ik altijd mijn uiterste best om een lekker gerecht samen te stellen. Dat begint met het uitzoeken van een goed recept. Daarvoor heb ik een aantal kookboeken en ik heb een bestand op mijn telefoon waar ik de adressen van inspirerende websites met recepten op kan slaan. Gaandeweg ben ik steeds meer tijd in het koken gaan steken. Wat begon met een lekkere barbecue en met kerst een hazenpeper naar oma’s recept, is mijn trukendoos inmiddels wat uitgebreider. Alle oerelementen die mij zo gelukkig maken zijn daarmee te combineren. Met gietijzeren pannen kan ik op open vuur koken. Stoofpotten zoals wildgoulash, of pulled chicken zijn inmiddels twee vaste recepten voor de Dutch oven, maar ook pannenkoeken uit de skillet, of empanadas van de grillplaat, heerlijk!
Maar wat maakt het buiten koken nu zo bijzonder? Voor mij bestaat het uit een aantal onderdelen: de voorbereiding, het klaar zetten van de kookpunten, het koken, het serveren èn het onderhouden van de spullen. Bij het koken draait het dus niet alleen om het maken van eten, ook houthakken, vuur op gang houden, briketten op tijd klaar hebben, de tijd om bij te kletsen met de gasten met een drankje en zorgen dat niets aanbrand. Dit maken het een volledige activiteit waar ik me helemaal in kan verliezen.
Op toevallige wijze ben ik erin gerold. Vuur heb ik altijd leuk gevonden. Lekker eten ook. Doordat mijn vrouw Yvette met haar winkel een outdoor cooking in haar assortiment opnam was de interesse snel gewekt. Vervolgens heb ik me er volledig in verdiept. Zelf met kookboeken in de hand en met andere liefhebbers. Zo heb ik het mij eigen gemaakt. Ook voor mij stopt het leren niet, smaken verschillen immers altijd en iedereen heeft eigen goede ideeën. Inmiddels ben ik ook gaan roken. Lekkere ganzenborst, eendenborst, zalm. Het kan allemaal en er is heel veel te vinden op internet, maar het mooiste vind ik koken in gezelschap. Met de fijnproever, met de fanaat, met de liefhebber, gezelligheid komt vanzelf
Hoe dan ook; ik leg graag uit hoe het werkt, of ik kom graag bij je langs om voor jou en jouw gasten te koken. Neem een kijkje bij de mogelijkheden, misschien zit er wat voor je tussen. Als je geïnteresseerd cbent, neem dan vooral contact op. Dan kijken we samen naar jouw wensen en wat ik daarin kan betekenen.